Sari la conținut

Inițiativa UNESCO pentru Ziua Cuvântului

  • de

Ziua Cuvântului este o sărbătoare internațională care celebrează limbajul scris și vorbit în toate formele sale. A fost instituită pentru prima dată în 1999 de către UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) și este sărbătorită pe data de 23 aprilie a fiecărui an. Această dată a fost aleasă pentru că marchează aniversarea a trei mari scriitori: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega, care au murit în aceeași zi în anul 1616. În acest articol, vom explora Inițiativa UNESCO pentru Ziua Cuvântului și importanța acestei sărbători pentru promovarea limbajului și a culturii.

Istoria Inițiativei UNESCO pentru Ziua Cuvântului:

Inițiativa UNESCO pentru Ziua Cuvântului a fost lansată cu scopul de a promova diversitatea culturală și lingvistică, precum și de a susține drepturile omului, libertatea de exprimare și accesul la educație de calitate. UNESCO recunoaște faptul că limbajul este un element esențial al identității culturale și al dezvoltării sociale și că promovarea limbajului contribuie la construirea unui viitor mai inclusiv și mai sustenabil.

Obiectivele Inițiativei:

  1. Promovarea diversității lingvistice: UNESCO încurajează conservarea și promovarea diversității limbilor și culturilor din întreaga lume. Ziua Cuvântului servește ca o ocazie de a celebra și de a prezenta limbile și culturile care sunt în pericol de dispariție.
  2. Educația și alfabetizarea: Ziua Cuvântului reafirmă importanța educației și alfabetizării pentru dezvoltare și progres social. UNESCO promovează accesul la o educație de calitate și la resurse pentru învățarea limbilor, astfel încât oamenii să poată să-și valorifice pe deplin potențialul.
  3. Libertatea de exprimare: UNESCO susține libertatea de exprimare și importanța unei prese libere și independente. Aceasta înseamnă promovarea unui mediu în care oamenii pot să-și exprime gândurile, opiniile și ideile fără frică de represalii.
  4. Promovarea păcii și a înțelegerii reciproce: Ziua Cuvântului încurajează dialogul intercultural și interetnic și promovează înțelegerea reciprocă între comunitățile de limbă și cultură diferite. Aceasta contribuie la construirea păcii și la prevenirea conflictelor.

Cum este sărbătorită Ziua Cuvântului:

În fiecare an, UNESCO organizează evenimente la nivel mondial pentru a sărbători Ziua Cuvântului. Aceste evenimente includ concerte, expoziții, lecturi publice, dezbateri și alte activități culturale și educaționale care promovează diversitatea lingvistică și culturală. De asemenea, mulți oameni și organizații din întreaga lume sărbătoresc această zi prin activități și evenimente locale care evidențiază importanța cuvântului scris și vorbit în viața cotidiană.

Concluzie:

Inițiativa UNESCO pentru Ziua Cuvântului are ca scop promovarea limbajului ca mijloc de expresie, comunicare și înțelegere între culturi și comunități diferite. Această sărbătoare oferă oportunitatea de a celebra diversitatea lingvistică și culturală a lumii și subliniază importanța educației, a libertății de exprimare și a promovării păcii prin dialog intercultural. Ziua Cuvântului reafirmă angajamentul UNESCO pentru valorile sale fundamentale și pentru construirea unui viitor mai luminos și mai inclusiv pentru toți oamenii de pe planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *